Een zwangerschapsuitkering als zelfstandig ondernemer

Bent u zelfstandig ondernemer en bent u zwanger? Dan heeft u recht op een zwangerschapsuitkering van tenminste 16 weken tijdens en na uw zwangerschap. Deze uitkering heet de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ), waar veel mensen nog mee onbekend zijn. Lees in dit artikel hoe u hiervoor in aanmerking komt en welke voorwaarden er gelden.

Lees het gehele artikel als NTBO lid door in te loggen. Geen lid? Lees hier alles over het lidmaatschap.
[userpro_private restrict_to_verified=1]

Voorwaarden van uitkering ZEZ
Om in aanmerking te komen voor een ZEZ, moet u voldoen aan één van de volgende voorwaarden:

  • U bent zelfstandige.
  • U bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, bijvoorbeeld freelancer, artiest, huisarts, alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
  • U bent meewerkend echtgenote/partner van een zelfstandige.

Hoe hoog is de uitkering?
De ZEZ wordt berekend op basis van de inkomsten die u vorig jaar had. Heeft u als zelfstandige minimaal 1.225 uur per jaar gewerkt, dan ontvangt u de maximale ZEZ-uitkering. Deze maximale uitkering is gelijk aan de hoogte van het minimumloon. Heeft u minder dan 1.225 uur gewerkt, dan is de uitkering lager en zal dit afhankelijk zijn van de winst in dat jaar. Dit geldt ook als u meewerkend echtgenote of partner bent.

Aanvragen en duur uitkering
De periode waarin u een ZEZ-uitkering ontvangt is tenminste 16 weken. De periode gaat in 6 tot 4 weken voor de dag na uw vermoedelijke bevallingsdatum. U heeft altijd recht op minstens 10 weken ZEZ-uitkering na uw bevalling. De uitkering vraagt u uiterlijk 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV.

Bron: Rijksoverheid

[/userpro_private]

Geef een reactie