NVBB pleit opnieuw voor inkomenstoets bij gratis trouwen

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVBB) pleit al lange tijd voor een inkomenstoets bij het gratis trouwen. Het is zo populair dat diverse gemeenten al een ontmoedigingsbeleid hebben ingevoerd, maar voor arme mensen – voor wie de voorziening eigenlijk is bedoeld – komt het trouwrecht hiermee in de knel, zo vertelt de NVBB deze week in het AD.

Stijgende populariteit
De afgelopen vijf jaar is er een explosieve stijging in het sluiten van gratis huwelijken. “Van alle huwelijken in Nederland wordt inmiddels 50 tot 60 procent gesloten via de kosteloze ceremonie. Terwijl het overgrote deel van de stellen niet arm is”, zo constateert de NVBB. “De stijgende populariteit betekent een enorme kostenstijging voor de gemeenten. Zij wringen zich in allerlei bochten om de voorzieningen minder aantrekkelijk te maken.”

Lange wachttijden
Door het gratis huwelijk minder aantrekkelijk te maken, ontstaan er wachttijden van in sommige gevallen wel een jaar. “Die wachtlijsten zijn ontstaan doordat gemeenten het aantal mogelijkheden om gratis te trouwen, de afgelopen jaren heeft teruggebracht tot het wettelijk minimum van twee huwelijken per week. Dit om mensen af te schrikken die het wel kunnen betalen, maar hierdoor zijn de minder draagkrachtigen daar ook de dupe van.”

Belemmering in het recht om te kunnen trouwen
“De mensen die echt onvoldoende middelen hebben om de kosten voor een huwelijk te kunnen betalen, worden belemmerd in hun recht om te kunnen trouwen. Bijvoorbeeld omdat ze pas over een jaar terecht kunnen voor een huwelijkssluiting”, zo legt het NVBB uit op hun eigen website. Het is volgens de vereniging te gemakkelijk om ze dan maar te verwijzen naar een andere gemeente. “Hiermee verplaats je niet alleen het probleem, maar mensen kunnen overtuigende redenen hebben om in een woonplaats of gemeente van keuze te willen trouwen.”

Invoering inkomenstoets
De NVBB pleit al sinds 2012 voor de invoering van een wettelijke inkomenstoets. Gemeenten met minder dan 10.000 inwoners zouden minstens eenmaal per week moeten kijken of mensen in aanmerking komen voor een gratis huwelijk. Gemeenten met meer inwoners minimaal twee keer per week. “Sommige gemeenten hanteren al een inkomenstoets maar staat zonder wettelijke basis op gespannen voet met het grondrecht om te trouwen. Zo’n toets brengt extra werk met zich mee en kost bovendien geld. Nog beter zou zijn als minder draagkrachtigen bijzondere bijstand kunnen aanvragen voor het betalen van de huwelijksleges.” Vooralsnog heeft de NVBB de invoering van een inkomenstoets voor gratis huwelijken tevergeefs aangekaart bij opeenvolgende ministers van Justitie en hoopt hiermee opnieuw het onderwerp op de kaart te zetten.

Bron: Algemeen Dagblad en NVBB
Foto: Blik en Bloos Fotografie

Geef een reactie