Handhaving Wet DBA uitgesteld tot januari 2018

De werking van de wet DBA, de opvolger van de VAR-verklaring, wordt uitgesteld tot januari 2018. Het kabinet reageert hiermee op de toenemende onrust over de nieuwe wet onder zowel werkgevers als zzp’ers. De Belastingdienst meldt dat zpp’ers en opdrachtgevers tot 1 januari 2018 geen boete of naheffing krijgen. In de tussenliggende periode gaat het kabinet onderzoeken of het arbeidsrecht herijkt moet worden.

Lees het gehele artikel als NTBO lid door in te loggen. Geen lid? Lees hier alles over het lidmaatschap.
[userpro_private restrict_to_verified=1]

Onduidelijkheid over de nieuwe wet
Het kabinet stelt de werking van de wet uit omdat er veel onduidelijkheid is over de nieuwe wet. De wet is bedoeld om beter onderscheid te maken tussen zelfstandigen en mensen in loondienst, maar de definitie van loondienst blijkt niet aan te sluiten bij de huidige praktijk. Bedrijven stoppen met het inhuren van zelfstandigen omdat ze bang zijn fouten te maken en naheffingen of boetes van de Belastingdienst te krijgen. Een groot aantal zzp’ers zeggen geen opdrachten meer te krijgen.

Uitstel tot 2018
De werking van de wet wordt in ieder geval uitgesteld tot 2018. Het komende jaar, of langer als dat nodig is, worden de knelpunten van de wet opgelost, zegt staatssecretaris Wiebes van Financiën. De Belastingdienst zegt een coachende rol te gaan vervullen op de werkvloer, zodat duidelijk wordt wat wel en wat niet kan. Het aanpassen van de definitie van loondienst kost tijd en zal door het volgende kabinet moeten worden opgepakt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat ervoor open om met de sectoren te praten over de mogelijkheden die de Wet werk en zekerheid biedt. Bijvoorbeeld via de cao of ministeriële regeling.

Geen boetes of naheffingen
Met de maatregelen wil het kabinet de overgang naar de Wet DBA voor zpp’ers en opdrachtgevers vergemakkelijken. De Belastingdienst zal dit jaar en komend jaar dan ook geen boetes uitdelen of naheffingen opleggen als er ongewild fouten zijn gemaakt in de modelovereenkomsten. “Met een uitzondering voor de echte kwaadwilligen”, meldt Wiebes. Dat zijn zzp’ers en opdrachtgevers die duidelijk een werkgevers-werknemersrelatie hebben en waarbij er dus geen sprake is van zelfstandig ondernemen.

Bronnen: NOS en Belastingdienst

[/userpro_private]

Geef een reactie